Oprettet den 24.8.2021
Opdateret den 22.9.2023

Erhvervslån til en ny virksomhed – se mulighederne, og søg nemt online

Et erhvervslån til en ny virksomhed giver for eksempel din virksomhed mulighed for at vokse, ansætte nye medarbejdere og investere i nyt udstyr. Drømmer du om at opstarte egen virksomhed, er dette næste skridt efter etableringen. I denne oversigt ser vi nærmere på forskellige finansieringsmuligheder for startupvirksomheder. 

Hvordan tages beslutningen om at yde et erhvervslån til en ny virksomhed? 

Når du søger om finansiering til din nyopstartede virksomhed, kan det være en fordel at vide hvad de tænker på den anden side af bordet. Låneudbyderen har deres egne kriterier når de skal beslutte hvilket lånetilbud de giver dig. Jo bedre du kender disse kriterier, des bedre kan du imødekomme dem og få en så god låneaftale som muligt. 

At tilbyde et erhvervslån til opstart af virksomhed, er baseret på en risikovurdering af ejerens historik og virksomhedens situation.

Finansieringskilder til en ny virksomhed

Har du brug for økonomisk hjælp til opstart af virksomhed findes der forskellige finansieringskilder i Danmark. Her er nogle populære kilder til virksomhedsfinansiering: 

Den Danske Vækstfond 

Den Danske Vækstfond ("Vækstfonden") er den danske stats investeringsfond, der har til formål at fremme oprettelse og vækst af nye virksomheder gennem investeringer, lån og garantier. Det er et godt sted at søge hvis du vil låne penge til opstart af virksomhed. Fonden investerer egenkapital i startupvirksomheder, der har et betydeligt vækstpotentiale, men alligevel har problemer med at skaffe tilstrækkelig risikovillig kapital. Du kan være berettiget til at ansøge om et af fondens programmer. 

Læs mere om Den Danske Vækstfond 

Innovationsfond Danmark 

Innovationsfond Danmark ("Innovationsfonden") investerer i nye tiltag for at skabe vækst og beskæftigelse i Danmark. Du kan være berettiget til at ansøge om et af fondens programmer. 

Læs mere om Innovationsfonden

Virksomhedslån med sikkerhed 

Et virksomhedslån med sikkerhed af en bank kræver altid sikkerhed for at modtage det. Den nye virksomhed har muligvis endnu ikke aktiver, der kan stilles som sikkerhed, så det er almindeligt, at virksomhedsejeren personligt bliver garant. 

Banken vurderer virksomhedens chancer for succes samt risici, hvorefter der træffes en afgørelse. I mange tilfælde ydes et virksomhedslån med sikkerhed til en investering, hvor selve investeringen fungerer som sikkerhed. CapitalBox' fleksible erhvervslån fungerer naturligvis også som investeringsfinansieringsinstrument for et nyt selskab. Sammenlignet med banker er den nødvendige mængde papirarbejde ofte meget mere moderat, og finansiering til en startupvirksomhed er ofte betydeligt hurtigere end for banker.  

Virksomhedslån uden sikkerhed 

CapitalBox' erhvervslån til en nyetableret virksomhed er et godt eksempel på, hvad virksomhedsfinansiering uden sikkerhed er, når det er bedst. Med et fleksibelt virksomhedslån øger den nye virksomhed sine muligheder for at udvide sin forretning. 

Virksomhedsfinansiering uden sikkerhed er baseret på en personlig garanti, og beløbet afhænger af pengestrømmen i den nye virksomhed og ejernes økonomiske stilling. 

CapitalBox tilbyder et lån uden sikkerhed til virksomheder, der blev oprettet for mindst 6 måneder siden, med det formål at øge og konsolidere forretningsdriften. Virksomhedsfinansiering uden sikkerhed er nemt at ansøge om online, og du kan hurtigt få en afgørelse.

 

Læs om kassekredit og erhvervslån

 

Personligt lån til en iværksætter (individ) 

Et personligt lån til en iværksætter er en populær måde at styre virksomhedsfinansiering på, især blandt enkeltmandsvirksomheder. Under alle omstændigheder står iværksættere til ansvar for erhvervslånene med deres personlige ejendom. 

"Crowdfunding" 

Crowdfunding er et relativt nyt koncept i Danmark, men mange iværksættere og startupvirksomheder har brugt crowdfunding til en vellykket start. Der er fire overordnede begreber inden for crowdfunding: 

  • Donationscrowdfunding – hvor folk donerer midler til et projekt uden at få noget tilbage. 
  • Belønningscrowdfunding – hvor folk, der donerer midler, modtager noget i bytte for deres bidrag, for eksempel det produkt, de har crowdfundet. 
  • Aktiecrowdfunding – ligner belønningscrowdfunding, men i stedet for at blive belønnet med et produkt opnår investorer delvist ejerskab af den virksomhed, de crowdfunder. 
  • Gældscrowdfunding – hvor folk låner penge direkte til virksomheder og projekter uden at involvere en bank. 

Finansiering af opstart af en virksomhed – ved hjælp af egenkapital og gældskapital 

Nye virksomheder er ofte afhængige af brug af egenkapital og gæld i begyndelsen. At låne penge til start af virksomhed er ofte nødvendigt. Passiver som erhvervslån og investorer træder ind senere. Egenkapital omfatter opsparing, investeringer foretaget med egne penge og virksomhedens afkast. 

Inden opstart af en ny virksomhed, foretages økonomiske beregninger, samtidig med at der udarbejdes en forretningsplan. Det er en god idé for en ny iværksætter at indregne de oprindelige investeringer og anlægsudgifter over en periode på mindst 6 til 12 måneder. 

Iværksættere kan kontrollere, om de er berettigede til et statligt program eller et EU-program ved at tjekke eufonder.se for at sikre deres eget udkomme til opstartsfasen af en ny virksomhed, når driften endnu ikke er rentabel. Det antages normalt, at finansieringen af en ny virksomhed sker af iværksætterens egen lomme, men det er også muligt at starte driften ved f.eks. at ansøge om et erhvervslån til et nyt selskab. 

Hvis en ny virksomhed har et stort vækstpotentiale, kan det at få inddraget investorer også gøre det muligt for startupvirksomheden at få adgang til finansiering. En lukrativ forretningsidé eller en rentabel forretningsplan gør det generelt nemmere at skaffe kapital til at finansiere virksomheden.

Hurtigt og enkel finansiering til iværksættere med CapitalBox

Når din virksomhed har været i drift i mindst 6 måneder, er det muligt for dig at få finansiering til din nye virksomhed via CapitalBox.

Du kan ansøge om en kassekredit på op til 1.200.000 kr. En kassekredit kan give dig luft i den daglige økonomi, speciet når din omsætning er sporadisk og du derfor risikerer udfordringer i likviditeten på kortere sigt. Læg et likviditetsbudget for at identificere, hvor stort dit behov for fremmedkapital er.

Har du større planer, for eksempel om udvidelse at din start-up, er det mere relevant at ansøge om et virksomhedslån. Med virksomhedslånet kan du få op til 2,5 mio. kr. udbetalt på én gang. Erhvervsfinansieringen udbetales så snart låneaftalen er godkendt. Du får altså hurtigt adgang til ekstra kapital. Faktisk så hurtigt at du kan få lånet udbetalt allerede samme dag du ansøger!

 

Få et lånetilbud

 

 

Ofte stille spørgsmål om finansiering til nye virksomheder

Hvad koster et lån til iværksættere?

Et iværksætterlån (også kaldet erhvervslån eller virksomhedslån) bliver prissat forskelligt ud fra hver individuelle ansøger. Prisen på lånet reflekterer nemlig den risiko der er for långiver, ved at tilbyde lånet. Der er derfor mange faktorer som spiller ind når renten skal fastsættes. Men et godt råd er altid at sørge for at betale dine regninger til tiden og dermed opretholde en god kreditvurdering. Hvis låneudbyder ser dig som en stabil betaler, kan du ofte få en bedre rente.

Hvad er kravene for at få finansiering til en ny virksomhed?

Betingelser for virksomhedslån hos CapitalBox:

  • Alle ejere af virksomheden skal bo i Danmark 
  • Virksomhedens fysiske adresse er i Danmark 
  • Du har en dedikeret virksomhedskonto 
  • Virksomheden har været i drift i mere end 6 måneder 
  • Virksomheden omsætter for mindst 40.000 kr. månedligt (480.000 kr. årligt)

Vores lånerådgiver udarbejder et tilbud rettet specifikt til en ny virksomhed. Derfor har vi brug for oplysninger om virksomhedens drift og ejere. 

Læs mere om processen for at få et erhvervslån hos CapitalBox

Hvad er mine muligheder for finansiering til opstart af virksomhed?

Der er mange steder at kigge efter ekstern finansiering. Her et et par:

  • Den Danske Vækstfond
  • Innovationsfond Danmark
  • Crowdsourcing
  • Virksomhedslån med sikkerhed
  • Virksomhedslån uden sikkerhed
  • Personligt lån