Oprettet den 4.2.2022
Opdateret den 6.5.2022

Den store finanskalender 2022 – alle datoerne, du bør kende til!  

Eftersom julen er suset forbi, og de sidste nytårsfejringer omsider er klinget af, kalder hverdagen og arbejdet på ny. Som erhvervsdrivende og selvstændig har årsskiftet dog mere end sentimental værdi, for med overgangen fra 2021 til 2022 markeres også overgangen til et år fuld af nye frister og deadlines, der skal overholdes for ikke at få pålagt kedelige gebyrer.

CapitalBox’ finanskalender kan bruges som et redskab, der giver dig et overskueligt overblik over bl.a. momsfrister, betalinger, lønsum, udbytte, acontoskat, ændring af årsopgørelse, frist for ordinær genoptagelse og meget mere. Med kalenderen kan du være sikker på, at du er godt klædt på, så du med ro i sindet kan bruge din tid, energi og ressourcer på de mere spændende og givende dele af iværksætterlivet. God fornøjelse!

Momsindberetning i 2022

En af de vigtigste afregninger, du skal have styr på, er momsindberetning. Hvis du har været selvstændig i mange år eller blot har tidligere erfaring med regnskab, økonomi og virksomhedsledelse, er du garanteret bekendt med, hvordan det foregår.

Som momsregistreret virksomhed er du forpligtet til at indberette din moms til skatteydelsen enten halvårligt, kvartalsvis eller månedligt. Dette sker direkte på skat.dk i det dedikerede TastSelv Erhverv-system. I TastSelv Erhverv kan du finde et væld af guides og oplysninger om, hvordan og hvornår du konkret foretager momsindberetningen.

Det er størrelsen på din virksomheds omsætning, der afgør, hvilket interval du skal rette dig efter. Du finder din virksomheds omsætning ved at sammenlægge alle de indtægter, du har haft, herunder salg af varer eller produkter, salg af tjenester og ydelser samt potentielle investeringsafkast.

  • En omsætning mellem 0 og 5 mio. kr. betyder halvårlig momsafregning.

  • En omsætning mellem 5 og 50 mio. kr. betyder kvartalsvis momsafregning.

  • En omsætning over 50 mio. kr. betyder månedlig momsafregning.

Som det fremgår af de ovenstående kategoriseringer, skal du faktisk også foretage en momsindberetning, selvom din virksomhed ikke har haft køb eller salg i perioden og har haft en omsætning på 0 kr. Dette kaldes en ‘nulindberetning.’

Når du har fundet ud af, hvilken af de forskellige perioder der passer til din omsætning, kan du finde de relevante momsfrister nedenfor.

Momsfrister ved halvårlig momsafregning 2022

  • 2. halvår 2021 skal være afregnet d. 1. marts 2022.

  • 1. halvår 2022 skal være afregnet d. 1. september 2022.

  • 2. halvår 2022 skal være afregnet d. 1. marts 2023.

 

Momsfrister ved kvartalsvis momsafregning 2022

  • 4. kvartal 2021 skal være afregnet d. 1. marts 2022.

  • 1. kvartal 2022 skal være afregnet d. 1. juni 2022.

  • 2. kvartal 2022 skal være afregnet d. 1. september 2022.

  • 3. kvartal 2022 skal være afregnet d. 1. december 2022.

  • 4. kvartal 2022 skal være afregnet d. 1. marts 2023.

 

Momsfrister ved månedlig momsafregning 2022  

  • December måned 2021 skal være afregnet d. 25. januar 2022.

  • Januar måned 2022 skal være afregnet d. 25. februar 2022.

  • Februar måned 2022 skal være afregnet d. 25. marts 2022.

  • Marts måned 2022 skal være afregnet d. 25. april 2022.

  • April måned 2022 skal være afregnet d. 25. maj 2022.

  • Maj måned 2022 skal være afregnet d. 27. juni 2022.

  • Juni måned 2022 skal være afregnet d. 15. juli 2022.

  • Juli måned 2022 skal være afregnet d. 25. august 2022.

  • August måned 2022 skal være afregnet d. 26. september 2022.

  • September måned 2022 skal være afregnet d. 26. oktober 2022.

  • Oktober måned 2022 skal være afregnet d. 25. november 2022.

  • November måned 2022 skal være afregnet d. 27. december 2022.

  • December måned 2022 skal være afregnet d. 26. januar 2023.

indberet.virk.dk kan du søge om at få nedsat din afregningsperiode for moms, så den eksempelvis afkortes fra halvårlig til kvartalsvis. Denne ansøgning skal indsendes mindst én måned, inden den nye afregningsperiode starter.

 

Moms og corona i 2022

I forbindelse med COVID-19 har mange virksomheder modtaget et såkaldt momslån, der var udformet som et rentefrit lån gennem Folketingets låneordning. Fristen for tilbagebetaling af nogle af disse rentefrie momslån er løbende blevet udskudt, men det er vigtigt, at du sørger for at tilbagebetale lånet i tide. Tilbagebetalingen sker via Skattekontoen, og der er forskellige frister for tilbagebetaling, hvilket kan aflæses her.

Hvis du har problemer med at kunne betale momslånet tilbage, inden fristen udløber, er der dog hjælp at hente. Der kan være mange legitime årsager til, at betalingsfristen ikke kan overholdes. Momslånet blev oprindeligt oprettet som en økonomisk håndsrækning til de mange små og mellemstore virksomheder, der oplevede finansielle udfordringer i forbindelse med COVID-19. Selvom situationen i dag ser anderledes ud, er mange virksomheder stadig påvirket af den globale pandemi, både i forbindelse med produktion, shipping, arbejdskraft, nedlukning af forskellige dele af samfundet samt eventuelle sygdomsperioder.

Der kan derfor være mange fornuftige årsager til at overveje at holde hjulene kørende med forskellige, nye finansieringsmuligheder målrettet netop din virksomhed. Mange har gavn af at optage et erhvervslån, som eksempelvis kan benyttes til at dække tilbagebetalingen af momslånet. Et erhvervslån kan også være din mulighed for at få din virksomhed til at vækste, da det kan være med til at finansiere forskellige udvidelser i lokaliteter, medarbejdere, produktion og generelt løse likviditetsproblemer.

Hvis du er interesseret i at vide mere, kan du med fordel læse mere om erhvervslån uden sikkerhed, der er en lånetype, der anses som værende langt mere fleksibel og hurtigere end de mere traditionelle lånetyper. Med CapitalBox kan du eksempelvis ansøge om et lån online uden sikkerhed og få svar samme dag. Selve ansøgningsprocessen tager kun få minutter og kræver intet andet end personlig garanti.

 

Øvrige frister og deadlines 

Selvom momsindberetning for mange står som et af de største og vigtigste punkter i finanskalenderen, må vi selvfølgelig ikke glemme de andre punkter, der også har deres berettigelse i huskebogen. Enhver virksomhed vil selvfølgelig have hver deres frister afhængig af deres størrelse, områder og meget mere. Konsultér evt. en mere udtømmende kalender, eller læs videre her, og bliv godt sat ind i de mest gængse og brugbare frister for 2022. Bemærk dog, at de gældende momsfrister ikke indgår i denne oversigt, da de er angivet ovenfor.

Januar

25. januar – EU-salg uden moms december/4. kvartal 2021

Februar

1. februar – Acontoskat selskaber, frivillig 3. indbetaling 2021

7. februar – ATP 4. kvartal 2021

25. februar – EU-salg uden moms januar

Marts

21. marts – Acontoskat, ordinær og frivillig, selskaber

25. marts – EU-salg uden moms februar

April

25. april – EU-salg uden moms marts/1. kvartal

Maj

1. maj – Gaveanmeldelse

2. maj – Sidste frist for ordinær genoptagelse (kl. 9)

9. maj – ATP 1. kvartal

15. maj – Etableringskonto, senest fradrag for året før

16. maj – Etableringskonto, tidligst fradrag for året

25. maj – EU-salg uden moms april

Juni

25. juni – EU-salg uden moms maj

Juli

1. juli – Ophørspension 2021

– Sidste frist for frivillig forskudsskat 2021 med rentetillæg

4. juli – Indskud konjunkturudligningskonto (kl. 9)

25. juli – EU-salg uden moms juni/2. kvartal

August

8. august – ATP 2. kvartal

15. august – Endelig afregning metode 4, 2021, hvis regnskabsåret = kalenderåret

25. august – EU-salg uden moms juli

September

25. september – EU-salg uden moms august

Oktober

25. oktober – EU-salg uden moms september/3. kvartal

November;

7. november – ATP 3. kvartal

21. november – Acontoskat, ordinær og frivillig, selskaber

– Restskat selskaber 2021

22. november – Overskydende skat selskaber 2021, tilbagebetaling

25. november – EU-salg uden moms oktober

December

27. december – EU-salg uden moms november

30. december – Frivillig forskudsskat 2022, ubegrænset og uden rentetillæg

30. december – § 55-udbetaling (overskydende skat 2022).

 

Hvad sker der, hvis jeg misser en frist i 2022

Det er selvfølgelig vigtigt, at du altid forsøger at overholde de givne frister. En sjælden gang imellem kan uheldet dog være ude, og det kan glippe at få ordnet de forskellige afregninger inden for de gældende frister. I disse tilfælde vil Skattestyrelsen foretage en foreløbig fastsættelse. Det betyder, at Skattestyrelsen fastsætter eksempelvis din moms, ud fra et skøn.

Den foreløbige fastsættelse koster et gebyr på 800 kr. i afgift for hver frist, du har misset, og derudover bliver der tilskrevet renter på Skattekontoen. Det kan hurtigt løbe op, når du skal betale afgiften, eventuelle renter samt det korrekte momsbeløb, og det er derfor vigtigt altid at være forberedt på de aktuelle frister og deadlines.

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vigtige skatter skal jeg være opmærksom på i 2022?

Du bør være opmærksom på de forskellige momsfrister, der falder løbende gennem hele året, afhængig af størrelsen på din virksomheds omsætning. Derudover bør du altid huske indberetning af A-skat og AM-bidrag, der falder d. 10. i hver måned.  

Hvilke skatter er særligt vigtige for aktieselskaber i 2022?

Hvis du har et aktieselskab, skal du især være på forkant med momsindberetning. Intervallerne og de specifikke frister kan variere alt efter størrelsen på din virksomheds omsætning, så vær sikker på, at du har styr på, hvilke frister der gælder for dig.

Hvilke skatter er særligt vigtige for selvstændige og enkeltmandsvirksomheder i 2022?

Som selvstændig og enkeltmandsvirksomhed bør du være særligt opmærksom på fristen gældende for den såkaldte etableringskonto, der falder hhv. d. 15. maj for året før og 16. maj for året. Etableringskontoen er nemlig et tilbud, der lader lønmodtagere spare penge op til at starte egen virksomhed og trække indskuddene fra i skat.  

Hvad hvis jeg ikke kan betale i tide?

Hvis du har svært ved at nå en frist eller har brug for hurtig finansiering af en udgift, kan du tage et erhvervslån. Med et erhvervslån kan du få den nødvendige hjælp til hurtigt og sikkert at dække en af fristerne i finanskalenderen. Erhvervslånet kan også benyttes til at styrke din virksomhedslikviditet og føre til helt nye muligheder. Ansøg om et af CapitalBox’ lukrative erhvervslån her.

Hvordan kan CapitalBox hjælpe mig?

Lige netop som du har brug for det. CapitalBox er en online finansieringsplatform, der tilbyder erhvervslån fra 15.000 kr. til 2.500.000 kr. i op til 36 måneder. Vi leverer målrettede, hurtige og fleksible finansieringsløsninger, der giver din forretning lige akkurat den støtte, du har brug for.